Skip to content

Ole Andre Worre hos W-yacht på Åmøy like utenfor Stavanger, kommer med en helt klar oppfordring til seilbåtfolket før sommerferien
Om dagen er det 2 ting det handler om før båtfolket skal på ferie. De ene er å skifte fra FM radio til DAB radio, og det andre er å sjekke riggen.
Det slurves alt for mye med sjekk av riggen, og det kan få alvorlige konsekvenser. Seilbåtfolket vasker og bunnsmører, men sjekker de riggen? Nei, alt for mange glemmer riggen som en del av vedlikeholdet før sesongen. I verste fall kan det gå riktig gale, forteller Worre. De har fått inn mange skader som lett kunne vært unngått om man hadde tatt en liten sjekk på forhånd, og det er så enkelt, sier han.

I dag er det mange førstegangsbrukere i seilbåt, og ikke alle har kunnskap om riggen. Å ta en visuell sjekk før hver sesong bør alle ta. Om du ikke klarer det selv kan du få et firma til å gjøre det. Da får du en rapport som gir deg status over hele riggen din, det kan også være greit om du tenker å selge båten.

En rigg har mange sårbare punkter og det er viktig at det ikke kommer sprekker eller andre defekte elementer. På en rigg er det blant annet mange popnagler og beslag, samt at riggen utsettes hvert år for stor belastning. Da er det alltid fornuftig å sjekke beslag, bommen, og alt ettermontert utstyr for feil. En mann må heises opp og sjekke alle elementer i riggen, for så å avlegge en rapport.

Ole Andre Worre oppfordrer alle seilbåtfolk i år til å ha fokus på riggen. Be om sjekkliste og rapport, det er verdt det avslutter han.

Kilde: www.baatsans.no

Back To Top